Oyun Taktik

Kapat

Dota 2 Terimler Sözlüğü

Anasayfa
Dota 2 Dota 2 Terimler Sözlüğü
dota 2 terimler

Dota 2 Terimler Sözlüğü

Dota 2 Terimler Sözlüğü, her online oyunda olduğu gibi dota 2’ninde kendine özgün sözlüğü var. Aslında bu sözlük bir çoğu ingilizce terimlerin kısaltmalarından oluşmaktadır. Tabi oyunda da bulunan bazı terimleri de eklediğimizde size dota 2 terimler sözlüğü karşımıza çıkıyor. Altta bulunan tüm terimler oyun içinde kullanılmaktadır. Dota 2 oynayan tüm oyuncular bu sözleri bilmesi oyunda iletişim  için önemli bir etkendir.

 

Oyundaki temel özellikler

  • Active: Aktif hale geldiği zaman etkili olan yetenek.
  • Agility: Çeviklik.
  • All Attributes: Tüm özellikler. (zeka, güç, çeviklik, vb)
  • Ancient: Dire ve Radiant taraflarında bulunan ana binaya verilen addır. 
  • Armor Reduction: Zırh zayıflatma.
  • Armor: Zırh.
  • Attack slow: Saldırı hızında yavaşlatma.
  • Attack Speed: Saldırı hızı.
  • Banish: Fiziksel saldırıları engellemek yapılan büyüdür. Fiziksel saldırılardan etkilenmez, büyüsel saldırılardan daha fazla hasar alır ve hareket hızı yavaşlar.
  • Barrack/Baraka: Her ana şehrin 3 koridorunun başında bulunan barakalardır. Buralardan belli süre arayla bilgisayar kontrolünde birimler çıkar.(Yakın saldırı ve menzilli saldırı birimleri) Baraka yıkılırsa, yıkan takım o koridora ait kendi barakalarından daha güçlü birimler çıkarır.
  • Bot/bottom: Alt koridor anlamına gelir.
  • Cast: Yeteneği kullanmak veya büyüyü yapmak anlamına gelir.
  • Chain Damage: Yıldırım hasarı.
  • Chance to Chain: Yıldırım şansı.
  • Chance to Stun: Sersemletme şansı.
  • Channeled: Süreli: Yetenek kullanıldığı sırada kahramanımız hareket ederse, başka bir yeteneğini kullanırsa yetenek iptal olur. Gelebilecek hasarlar süreli yeteneği iptal etmezken, sersemletme(stun), susturma(silence), vb gibi yeteneklerle iptal edilebilir.
  • Cooldown (CD): Kullanılan yeteneğin tekrar kullanılabilmesi için gerekli süredir.
  • Creep: Barakalardan çıkan bilgisayar kontrolündeki birimlerdir. Bulunduğu koridor üzerinden ilerleyerek önüne çıkan düşman birimlere, oyuncu, kule ve binalara saldırır.
  • Critical Chance: Kritik vurma şansı.
  • Damage over time(dot): Zaman içinde hasar veren.
  • Damage Per Second(dps): Saniye başına üretilen hasar.
  • Damage Reduce: Hasarı azaltma.
  • Dire: Haritanın sağ üst köşesindeki ana şehrin ismidir. Dire kötülüğü temsil eder.
  • Evasion: Gelecek fiziksel saldırılardan kaçabilmek.
  • Experience: Tecrübe. Düşman birimleri veya oyuncuları öldürdüğümüzde tecrübe puanı kazanırız ve seviye atlamamıza yarar.
  • Heal over time(hot): Zaman içinde iyileştiren.
  • Heal: İyileşmek, iyileştirmek, sağlık yenilenme sağlamak.
  • Health Point (HP): Kahramanın sahip olduğu sağlık miktarıdır.
  • Health: Sağlık.
  • Hero: Oyun içinde seçip oynadığımız kahramandır.
  • Hex: Düşmanı belirli süre boyunca zararsız bir yaratığa çeviren yetenek. Bu esnada düşman saldıramaz, yeteneklerini kullanamaz.
  • Immune: Etkili olduğu süre içersinde hiçbir şekilde etkilenmemek. Fiziksel saldırılara karşı, büyüsel hasarlara karşı veya hareket hızını yavaşlatıcı gibi etkenleri yok sayabilen yetenekler ve eşyalar vardır.
  • Intelligence: Zeka.
  • Item: Oyun içinde satın alabileceğimiz eşyalardır.
  • Lane: Haritada bulunan koridorlardır. Üst, orta ve alt koridor olmak üzere 3 adet yer alır.
  • Level: Seviye. Oyuna 1. seviyeden başlamamızla beraber kazandığımız tecrübeler sonucu maksimum 25. seviyeye ulaşabiliriz.
  • Lifesteal: Can çalmak. Saldırdığı kişiye verdiği hasarın bir kısmıyla kendine sağlık yenilenmesi sağlar.
  • Magical Damage: Büyüsel hasar. Genel olarak yetenek veya eşya ile yapılan saldırılar.
  • Maim: Sakatlamak, hareket hızını yavaşlatmak.
  • Mana: Kahramanın yeteneklerini kullanması için gerekli olan materyeldir.
  • Mega Creep: Tüm barakaları yıkan takım, durdurulması zor ve daha güçlü birimlere sahip olur.
  • Melee Chance: Yakından saldırı yapan kahramanlar için şansı.
  • Mid: Orta koridor anlamına gelir.
  • Mini-Stun: Kısa süreli, anlık sersemletme.
  • Move slow: Hareket hızında yavaşlatma.
  • Movement Speed: Hareket hızı.
  • Neutrals: Orman içinde bulunan bilgisayar kontrolündeki tarafsız birimlerdir. Jungler oynayan kişiler orman içindeki birimleri öldürerek altın ve tecrübe kazanabilir.
  • Passive: Pasif olarak etkili olan yetenek.
  • Physical Damage: Fiziksel hasar. Genel olarak yetenek ve eşya kullanmadan yapılan saldırılar.
  • Pierce Chance: Delme olasılığı.
  • Pierce to Damage: Delme hasarı.
  • Pure Damage: Saf hasar. Saf hasar ne büyüsel defans nede armorla azaltılabilir.
  • Purge: Arındırma: Atılan düşmanın üzerinde bulunan faydalı ve koruyucu büyüleri yok eder, düşmanı kısa süreliğine yavaşlatır. Oyunda kimi zaman en stratejik ve önemli büyüdür. Ormandaki tarafsız birimlerde, bazı kahramanlarda purge yeteneği yer aldığı gibi, Diffusal Blade aktif olarak kullanıldığında purge yapabilir.
  • Radiant: Haritanın sol alt köşesindeki ana şehrin ismidir. Radiant iyiliği temsil eder.
  • Ranged Chance: Uzaktan saldırı yapan, menzilli kahramanlar için şansı.
  • Regeneration: Yenilenme, dolma anlamına gelir. Sağlık yenilenmesi (Hp regen, gibi.)
  • Restored: Dolması, tamamlanması anlamında. (mana, ve sağlık dolumu gibi.)
  • Silence: Susturma: Bu etkiye maruz kalan kahramanlar geçerli süre içersinde yeteneklerini kullanamazlar.
  • Skill: Oyun içinde kahramanların sahip olduğu yeteneklerdir.
  • Slow: Düşmanın hareket veya saldırı hızını yavaşlatmak, yeteneklerde veya eşyalarda yer alabilir.
  • Solo: Koridorda tek başına oynayan oyuncuya denir. Koridorda tek oynandığında normale göre daha fazla tecrübe kazanılır. Genellikle orta koridorda geçerlidir. Alt veya üst koridorda da duruma göre tek başına kalınabilir.
  • Spell Resistance: Büyülere karşı direnç.
  • Spell: Büyü anlamına gelir. Kullanılan yeteneklere de denilebilir.
  • Stats: Karakterin sahip olduğu özellikler. (zeka, sağlık kapasitesi, güç, mana yenilenme hızı, vb.)
  • Strength: Güç.
  • Stun Duration: Sersemletme süresi.
  • Stun: Bu etkiye maruz kalan kahramanlar sersemler ve etkisiz hale gelirler. Geçerli süre içersinde hareket edemez, saldırıda bulunamaz, yeteneklerini kullanamaz, sahip oldukları eşyaları kullanamazlar.
  • Işınlanma:  Işınlanma.
  • Top: Üst koridor anlamına gelir.
  • Tower: Oyunda bulunan bilgisayar kontrolündeki kulelerdir. Yakınına yaklaşan düşmanlara saldırır. Kule yakınında yapılan kalabalık savaşta düşman kahramanına saldırırsanız kule ilk olarak size saldıracaktır. Her koridorda Radiant ve Dire şehirlerine ait 3’er adet kule vardır. Barakaların arkasında ise ana şehri koruyan 2 adet kule bulunur.
  • Trilane/3lane: Aynı koridorda aynı takımdan 3 oyuncunun olduğu anlamına gelir.
  • True Damage: Tam hasar. Düşmanın sahip olduğu zırh veya direncini yok sayarak verilen hasar.
  • Ultimate/ulti: Kahramanın sahip olduğu en güçlü yeteneğidir, çoğu zaman oyun içersindeki rolünü bu yeteneği belirler. Bazı kahramanların pasif olsa dahi, çoğu ultimate en fazla bekleme süresine sahip yetenektir.

Eşyalar

  • Ac: Assault Cuirass eşyası.
  • Bf: Battle Fury eşyası veya Butterfly eşyası.
  • Bkb: Black King Bar eşyası.
  • Bm:Blade Mail eşyası.
  • Diff:Diffisual Blade eşyası.
  • Gem: Gem of True Sight eşyası.
  • Mkb: Monkey King Bar eşyası.
  • Specter: Aghanim’s Specter eşyası.
  • Sy: Sang and Yasha eşyası.
  • Taras: Heart of Tarrasque eşyası.
  • Tp:Town Portal Scrool eşyası.
  • Vg: Vanguard eşyası.

Konuşma Dilinde Kullanılan Terimler

  • afk: Away from keyboard. Bilgisayar başında olmayan oyuncular için kullanılır.
  • bg: Bad game. Kötü oyundu. Oyun sonunda beğenmediğiniz oyunlar için kullanılır.
  • brb: Be right back. Birazdan geri döneceğim.
  • dc: Disconnect. Oyundan düşmek.
  • gg: Good game. Güzel oyundu. Her ne kadar güzel oyun anlamına gelse de genelde oyun bitti biz kaybettik anlamına gelir(pro maçlarda(lobi maçları) all chat’e gg yazarak oyun bitirilir)
  • gl:  İyi şanslar. Bol şans.
  • gtg: Got to go. Gitmem lazım.
  • hf: Have fun. İyi eğlenceler.
  • idc: I dont care. Umrumda değil.
  • idd: Indeed. Aynen, katılıyorum.
  • idk: I dont know. Bilmiyorum.
  • L2P: Learn to play. Oynamayı öğren.
  • lol: Laughing Out Loud. Sesli güldüm
  • nc: Natural creeps,natural camp. Ormanda bulunan yaratıklar veya kampları.
  • omw: On My Way. Yoldayım, geliyorum.
  • oom: Out of mana. Manam kalmadı.
  • op: Overpowered. Türkçesi boyun eğdirmek, zararsız hale getirmek anlamına gelsede oyun içinde oyuncuların çok güçlü olan herolar için kullandıkları jargondur.
  • wp: Well played. İyi oynadınız. Çekişmeli geçen iyi oyunlar için kullanılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir